Geboren Moeder

In een tijdschrift las ik een quote van een Nederlandse actrice: ‘ik ben een geboren moeder’. Nu weet ik dat citaten soms net iets anders worden weergegeven dan ze gezegd zijn, maar ik vermoed dat de actrice haar akkoord heeft gegeven voor het uitgewerkte interview en dus achter de opmerking staat.

De uitspraak bleef in m’n hoofd hangen. Een geboren moeder, wat is dat eigenlijk? Een lieve moeder, een relaxte moeder, een consequente moeder, een geduldige moeder? En hebben we allemaal hetzelfde idee van een geboren moeder? Ben ík een geboren moeder? En kan ik dat van mezelf zeggen? Bij een quickscan van mijn omgeving schiet me wel een geboren moeder te binnen. Mijn schoonzusje vind ik een typisch voorbeeld van een geboren moeder; ze bedenkt altijd leuke dingen met de kids, niet alleen de hare, maar ook die van een ander. Knutselen en zo. Zij houdt van kinderen en kinderen houden van haar. Ze werkt in de kinderopvang . Ze is consequent. Én ze wilde sinds haar 12e al een kinderwagen kopen voor haar toekomstige kindje. Ze vindt het heerlijk om bij de kinderen thuis te zijn. Type ‘natural mom’ zeg maar. Het moederschap lijkt haar makkelijk af te gaan.

Of andere mensen mij spontaan noemen als hen gevraagd wordt naar een geboren moeder? Denk het niet. Dat is geen gebrek aan zelfvertrouwen, niet een vorm van te streng zijn voor mezelf of sneudoenerij. Noem het een gezonde dosis zelfkennis. Knutselen met de kids? Doe ik niet zo aan. Geduldige moeder? Mwah. Consequent? Zo nu en dan (euh.. is dat dan nog consequent?). Relaxte moeder bij wie alles kan? Ook niet zo. Ik ben wel een moeder die altijd en royaal smeert met zonnebrand en die precies wil weten waar haar kroost is (eh, neurotische moeder?). Met de meiden lezen vind ik een heerlijke afsluiter van de dag. Tegen elkaar aankruipen en er op los fantaseren. Vriendjes en vriendinnetjes over de vloer? Gezellig! Maar alsjeblieft zeg, niet elke dag. Okay, maar in welk hokje pas ik dan als moeder? En zou ik mij zelf daar in plaatsen of moet je zoiets voorleggen aan je omgeving of beter nog: aan je kind? En wie stelt de criteria vast? Tsja, dit brengt me nog niet dichter bij het antwoord op de vraag: ben ik een geboren moeder of een loeder van een opvoeder?

In het interview zei de actrice verder dat ze haar kinderen graag en veel bij zich had. Als dat een criterium is voor een geboren moeder, wijk ik iets af ben ik bang. Ik ben geen 24/7 moeder. Heus, ik vind kinderen leuk, maar niet de hele dag! Ook eens (flink) wat tijd zonder de kids is voor mij juist een voorwaarde om een goede moeder te zijn. De kinderen volledig uitbesteden zou ik ook weer niet kunnen (we hebben als stelregel dat de kinderen niet meer dan twee dagen per week naar de crèche of BSO gaan. No offence people….). Maar dat de jongste dochter straks naar de basisschool gaat, is niet iets waar ik tegen op kijk. Ik kijk er naar uit! Eindelijk wat meer tijd voor mezelf, wat een heerlijk vooruitzicht. Voor mij geen ‘empty nest syndroom’. Ik een geboren moeder? Misschien wel niet. Maar er springen hier wel altijd twee vrolijke meisjes door het huis…

Froukje

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp ons